Spelregels en veiligheid

Spelregels om De IJsdaging veilig aan te gaan

Opgesteld in overleg met de KNSB


Schaatsen op de kunstijsbaan is natuurlijk heerlijk, maar je doet dat niet alleen! Schaatsers van verschillende niveaus delen de baan en daarom is het belangrijk dat iedereen rekening met elkaar houdt. Onderstaande tips helpen de veiligheid op de baan te vergroten en schaatsblessures voorkomen:

 

1. Zorg voor goed passende en scherpe schaatsen

Het maakt niet uit welk type schaatsen je kiest om je 10km op te rijden (bijvoorbeeld ijshockeyschaatsen of noren). Maar zorg er in ieder geval voor dat je scherpe schaatsen hebt. Met scherpe schaatsen heb je meer grip op het ijs en sta je dus veel stabieler. 

2. Draag (snijvaste) handschoenen (= verplicht!)

IJs is glad en dus is een val zo gebeurd. En dan zijn handschoenen erg belangrijk! Let er sowieso op dat je passende kleding draagt. 

3. Draag een helm (dringend advies voor recreanten en verplicht voor de Snelle Jelles)

Draag een helm. Je kunt zelf een val veroorzaken, maar ook andere schaatsers en oneffenheden in het ijs kunnen hiervoor zorgen. Een helm beschermt jouw hoofd bij een val en draagt zo bij aan het voorkomen van (hersen)letsel. Als je schaatst met een helm, is het belangrijk dat deze helm een val op het hoofd goed opvangt maar óók dat deze geen puntige vorm aan de achterkant heeft en dat er geen schaatsijzer door kan komen. Ben je recreant en besluit je geen helm te dragen, draag dan beslist een muts!

4. Blijf in je baan

Op de ijsbaan houdt men over het algemeen drie banen aan:

  • in de meest linkerbaan rijden de wat snellere schaatsers
  • in het midden de langzamere, maar ervaren rijders
  • rechts de krabbelaars.

Op die manier worden botsingen vermeden. De echte snelle Jelles worden ingedeeld in de speciale snellere rondes. Kies dus bij je inschrijving alleen voor de Snelle Jelle Ronde als je echt binnen 45 minuten de 10 kilometer kunt schaatsen.

5. Draag comfortabele kleding 

Kies voor soepele kleding die ook vocht af kan voeren. De IJsdaging vindt plaats in het  IJssportcentrum Eindhoven. De meeste activiteiten vinden plaats in een deel van het sportcentrum dat semi-overdekt is. De temperatuur in dit gedeelte is ongeveer gelijk aan de buitentemperatuur. Het is maart en de lente staat voor de deur, maar maart roert zijn staart, dus ben ook voorbereid op lagere temperaturen!