Scholen met een zonnige toekomst

De IJsdaging helpt Haïti opnieuw te bloeien.

De deelnemers van de IJsdaging komen dit jaar in actie voor schoolkinderen in Haïti in de leeftijd van 5 t/m 12 jaar, in de regio Côtes-de-Fer op Haïti (zie kaart hieronder). Côtes-de-Fer is een stad en een gemeente in Haïti, gelegen aan de Caribische Zee. In 2010 zijn hier zo’n 60.000 mensen getroffen door een alles verwoestende aardbeving en in 2016 zijn zij getroffen door orkaan Matthew. Na een donkere periode waarin zij te maken kregen met diverse natuurrampen durft de bevolking in deze regio weer voorzichtig aan de toekomst te denken. 

Het elke dag veilig kunnen volgen van onderwijs is onlosmakelijk verbonden met die toekomst. Op dit moment kunnen kinderen hier niet veilig naar school. Dat komt door de slechte conditie van de scholen zelf, maar ook door de vaak onveilige omgeving van de scholen. Het doel van dit project is daarom ook om schoolkinderen in Haïti veilig naar school te kunnen laten gaan. Iedere school die we bouwen stelt 200 tot 300 leerlingen in staat weer veilig naar school te gaan. Zo kunnen zij aan hun toekomst te werken, zonder zich zorgen te maken of hun schoolgebouw instort. 

Inmiddels is voor 4 scholen in Haïti de veiligheid al gegarandeerd. Hierdoor kunnen kinderen weer naar school gaan en een frisse, nieuwe start maken. Maar we zijn er nog lang niet. Met de bijdrage van de sponsorbedragen van de IJsdaging kunnen we nog veel meer scholen rampbestendig maken en de continuiteit van onderwijs waarborgen. Hiernaast dienen de scholen ook als schuilplaats voor een nieuwe ramp die onvermijdelijk komen gaat. De scholen worden aangepast en opgebouwd tot een veilige schuilplaats. Waar sanitaire voorzieningen en andere faciliteiten, zoals toegang tot schoon water, de basis bieden voor een veilig en gezond leven. Ook worden de inwoners van Haïti getraind in hoe zij zo snel mogelijk kunnen evacueren bij een ramp en hoe zij zich hierop kunnen voorbereiden. 

  


Voor - de situatie van de Nationale School in Bras de Gauche was totaal onveilig. Er waren geen steunbalken en andere systemen die het dak en de muren goede steun konden bieden.

 


Na - de Nationale School van Bras de Gauche lijkt steeds meer op een solide school waar kinderen veilig naar school kunnen en mensen uit de omgeving een veilig onderkomen hebben in tijd van nood.  

 
Het Rode Kruis helpt de inwoners van Haïti om weer in hun kracht te komen door hen zo goed mogelijk voor te bereiden op de volgende (natuur)ramp zodat ze weer vooruit kunnen kijken naar een zonnige toekomst!

 

Help jij ook mee?

  • Voor € 275,- hebben 3 leerlingen al een bureau en een stoel
  • Eén White Board schoolbord kost € 400,-
  • Voor € 100,- vervangen we 1m2 van het dak
  • 1 goedwerkende wc kost € 2.500,-
  • De bouw van een wateropvangsysteem kost € 1.750,-
  • Een regenwateropslagtank kost € 2.000,-


Deze directeur legt uit hoe blij hij is met de rampbestendige school: